Papírhajó - Mentőöv

 

2016-os_HUBBY-d__jazottak.JPG
2016-os HUBBY-díjazottak

 

Szepesi Dóra

 

Cél a magas kultúra

olvasóközönségének megőrzése

 

Elöljáróban a díj hátteréről és a Magyar Gyerekkönyv Fórumról (HUBBY) Pompor Zoltán elnök számolt be. A kiadók az egyes kategóriákhoz tartozó könyveiket ajánlották a pályázatra. Közel 90 könyv érkezett a pályázatra, a kiadóktól 3–3 példányt kértek a könyvekből, és az ezekkel való terveik mutatják a Fórum háromféle irányultságát: az első példánnyal a nemzetközi kapcsolatokat szeretnék építeni, a Nemzetközi Gyerekkönyvtárba jut el Münchenbe, a második példány a Fordítástámogatási Irodába kerül, így különböző könyvfesztiválokon, könyvvásárokon a magyar gyerekkönyvek jó hírét népszerűsíti majd. A harmadik példányokat pedig hátrányos helyzetű iskolák könyvtárai számára juttatják el.

 

Pompor_Zolt__n__P__terfy_Gergeolt__n.JPG
Pompor Zoltán, Péterfy Gergely, Tarr Ferenc,
Pásztor Csörgei Anrdea és Jeney Zoltán

 

     A régi hagyományra visszatekintő Év Gyerekkönyve-díjat a HUBBY másodszor osztja ki, már a kiadók ötleteit is beépítették a pályázatba. Nemcsak a díjazottakat mutatják be, hanem  hetekkel korábban azt a rövid listát­* is nyilvánosságra hozták, amelyet a zsűri választott ki minden kategóriában.

 

A_k__z__ns__g_egy_r__szlete_a___kkal.JPG
A közönség egy részlete a várakozó alkotókkal

 

Fontos elem ez is, mert az olvasókat az értékes gyerekkönyvek felé orientálja. A díjakról szakmai zsűri döntött, amelynek tagjai: Révész Emese művészettörténész, Varga Betti irodalomkritikus, Herédi Károly, a Híd folyóirat szerkesztője, Bánfi Csilla könyvtárostanár, a HUBBY elnökségének tagja és Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) alelnöke voltak, elnöknek Péterfy Gergelyt kérték fel. A díjátadón a HUBBY elnökségi tagjai, Tarr Ferenc, Pásztor Csörgei Anrdea és Jeney Zoltán a színpadon foglaltak helyet. Péterfy Gergely bevezetésképpen elmondta, a felkéréskor még nem gondolta, hogy tonnányi pdf-fájlt kell elolvasnia. Azt hitte, hogy gyerekkönyvolvasás terén egy pici ideje még van a nagyszülőkorig, de most úgy érzi, tíz évre előre teljesítette a penzumot. Azonban egyáltalán nem bánta meg! Jó volt ennyiféle szöveget végigolvasnia. Meggyőződése, hogy nincs különbség felnőtt- és gyerekirodalom között, van jó irodalom meg nem jó irodalom, ő azt nézte, mi az, ami bevonzza, hol dobja el az írói, szakmai fenntartásait, melyik az a szöveg, ami egyszerűen magával ragadja, elviszi és boldogan élvezi a szöveget. Végül is nagyon örült a kalandnak, és gratulált a díjazottaknak.

     A zsűri öt kategóriában díjazta az alkotókat, ezen kívül két különdíjat, egy irodalmit és egy illusztrátorit is kiadtak. A díjazott munkákhoz laudációt hallhattunk és ízelítőként egy-egy részlet következett a műből.

     Az év fordítója díjat Lackfi János nyerte el. Mintegy 120 verset fordított, és válogatott a kortárs és klasszikus francia gyereklírából Az informatikus kutyája (Móra Kiadó) című kötetbe, amelyet Molnár Jacqueline illusztrációi tesznek még vonzóbbá.

 

Lackfi_J__nos___tveszi_a_ford_d__jat.JPG
Lackfi János átveszi a fordítói díjat

 

A legjobb illusztrátornak járó díjat Dániel András vehette át, az És most elmondom, hogyan lifteztem (Pozsonyi Pagony) című könyvéért.

 

D__niel_Andr__s_illusztr__torikapott.JPG
Dániel András illusztrátori díjat kapott

 

Az innovációs díjat az autista gyerekekkel foglalkozó veszprémi AutiSpektrum Egyesületet kapta, a Csillagbusz című, integrációt segítő könyvéért, ennek írója Stefanik Krisztina, illusztrátora pedig Bartos Erika. Varga Betti laudációjában kiemelte, hogy a gyerekirodalomban törekszenek a toleranciára, empátiára való nevelésre,  a szerző szaktudásának és tapasztalatának köszönhetően ez szinte észre sem vehető, a mese varázslatával mégis megtörténik. A 12 év alatti kategóriában a legjobb gyerekkönyv szerzőjének járó díjat Elekes Dóra kapta.

 

 Elekes_D__ra_j__.jpg
Elekes Dóra

 

A Csimota Kiadónál megjelent Dettikéről és más istenekről című könyvéről Bánffy Csilla a különleges párhuzamos szerkezetet és a humoros nyelvi bravúrokat emelte ki. A 12 év felettieknek szóló kötetek közül a Jelen! kortárs ifjúsági novellák kötete (Móra Könyvkiadó) került az első helyre. A kötet anyagát fiatal alkotók novelláiból Dávid Ádám és Gaborják Ádám válogatta. A szerzők névsora izgalmas sokféleségre enged következtetni: Acsai Roland, Bencsik Orsolya, Béres Tamás, Dragomán György, Falussy Móric, Garaczi Zoltán Gáspár-Singer Anna, Kalapos Éva Veronika, Krusovszky Dénes, Magyar-Nagy Mariann, Majoros Nóra, Mán-Várhegyi Réka, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Potozky László, Sulyok Rozi és Véssey Miklós.

     A kategóriadíjakon kívül a HUBBY létrehozott egy különdíjat is, melyet olyan szerző, szerkesztő, illusztrátor vagy kiadó nyerhet el, akit valamilyen szempontból különlegesnek gondolnak. Ezúttal a Magyar Gyerekkönyv Fórum szerzői díjában az elmúlt években mutatott kiemelkedő tevékenységéért Kertész Erzsi részesült, elsősorban azért, mert oly sokféle teremtett világot mutatott meg a gyerekeknek, ráadásul mindig megújuló nyelven. (Labirintó, Állat KávéZoo, Panthera 1–2.)

 

 Kert__sz_Erzsi_k__l__nd__jas_j__.jpg
Kertész Erzsi különdíjas

 

A külön illusztrátori díjat pedig Nagy Norbert kapta, akinek képei teljesen újak a magyar könyvpiacon, azonban teljes mértékben illeszkednek a nyugat-európai trendekhez. A Völgy, írta Tárkony című kötetben a fotorealisztikus képeket parodizáló, a perspektívával örömmel játszadozó, a színekben tobzódó, technikai bravúrban bővelkedő profi illusztrátor tovább csavarja a szöveget.

     A díjkiosztó végén Pompor Zoltán Békés Pál egykori IBBY magyar szekció elnök gondolatát idézte. Amikor azt kérdezték tőle, hogy elnökként és magánemberként mennyire tartja fontosnak a mesét, válaszában elmondta, alapvetően és egyre inkább fontos a mese, de tágabban a gyerekeknek szóló irodalom. Szerinte ugyanis „látható a világon egy olyan tendencia, hogy szépirodalmat egyre kevesebb ember olvas, de az olvasók halmazán belül a gyerekek viszonylag kevésbé keveset olvasnak. Ebből az következik, hogy a gyerekeknek szóló könyvkiadás arányaiban nő, tehát kell, hogy legyen jó irodalom a még elérhető és megragadható olvasóknak, vagyis a legkisebbeknek. A másik szempont, ha nem tudjuk elkapni, megszólítani, az írott kultúrához láncolni a gyerekeket, akkor egész egyszerűen nem marad ember, aki a hatrétegű, esztéták által körbeajnározott magas irodalmat képes lesz elolvasni. Az egyetlen mód egy bármifajta magas kultúra olvasóközönségének megőrzésére a gügyögés-mentes, színvonalas, magával ragadó gyerekirodalom.” A díjkiosztó végén ilyen olvasmányokat kívánt mindenkinek a Fórum elnöke, továbbá invitált a HUBBY következő rendezvényeire is.

(Szepesi Dóra)

 

*A rövidlisták:

 

A fordítói kategória shortlistje:

Jean-Philippe Arrou-Vignod: A repülő camembert, ford. Tótfalusi Ágnes, Manó Könyvek
Az informatikus kutyája, ford. Lackfi János, Móra
Dr. Seuss: Ha lenne egy cirkuszom, ford. Szabó T. Anna, Kolibri
David Elliott: Ez Pött (az őskölök), ford. Dániel András, Betűtészta
J.M. Barrie: Pán Péter, ford. Szabó Luca, Móra
Jon J. Muth: Zen üzenetek, ford. Molnár Krisztina Rita, Betűtészta

 

Az illusztrátorok kategória shortlistje:

Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről, ill. Treszner Barbara, Csimota.  
Kertész Erzsi: Nem mese, ill. Kasza Júlia, Pagony.
Dániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem, Pagony.
Lackfi János: Robban az iskola, ill. Molnár Jacqueline, Móra.
Kollár Árpád: A Völgy, írta Tárkony, ill. Nagy Norbert, Csimota.
Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap, ill. Paulovkin Boglárka, Naphegy. 
Molnár Krisztina Rita: Kréta-rajz, ill. Simonyi Cecília, Naphegy.

 

Az innovációs kategória shortlistje:

Nyulász Péter: Berger Szimat Szolgálat, ill. Ritter Ottó, BerGer.
Győri Borbála: Szamarasz Vera, Nézd, ez én vagyok! , ill. Dániel András, Csimota.
Dr. Stefanik Krisztina: Csillagbusz, ill. Bartos Erika, AutiSpektrum Egyesület.
Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap, ill. Paulovkin Boglárka, Naphegy.
Nagy Diana: Japán – Magyar képes szótár, Scolar.
Nényei Pál: Az irodalom visszavág, Tilos az Á.
Adamasky Szilvia, Maléth Anikó, Kelen Kata, Böcskei Virág: Új élet, új mosoly, ill. Bartos Erika, Trapacs.
Tittel Kinga: Mesélő Budapest, ill. Kecskés Judit, Kolibri.

 

A szerzői kategória shortlistje

12 év alatti:

Kertész Erzsi: Pantera, Pagony.
Kertész Erzsi: Állat KávéZoo, Cerkabella.
Kertész Erzsi: Göröngyös Úti Iskola – Helló, felség! , Cerkabella.
Lackfi János: Robban az iskola, Móra.
Kertész Edina: Dodó nyomozó és az idomított cápa, Naphegy.
Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről, Csimota.
Kollár Árpád: A völgy, írta Tárkony, Csimota.
Kiss Ottó: Ne félj, apa! , Móra.
Király Levente: Van egy kutyánk, Manó Könyvek.
Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap, Naphegy. 
Szigeti-Kovács Viktor: Lúna gyermekei, Ciceró Könyvstúdió.

 

12 év feletti, ifjúsági kategória:

Kalapos Éva Veronika: Massza, Menő Könyvek.
Szabó Borbála: Nincsenapám, seanyám, Tilos az Á.
Mészöly Ágnes: Szabadlábon, Tilos az Á.
Jelen!, szerk. Dávid Ádám, Gaborják Ádám, Móra.
Hajdú Antal Zsuzsanna: Léggömbök, Ciceró Könyvstúdió.
Wéber Anikó: Az osztály vesztese, Pagony.
Lackfi János: Szerelmi nyomozás, Scolar.

 


Főoldal

2017. június 13.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Könyvhétzáró irodalmi délután BékéscsabánKincsek cserélnek gazdát az Országos Széchényi KönyvtárbanTöbb mint háromszáz új kötet jelenik meg a 89. Ünnepi KönyvhétreIII. Kolorádó Fesztivál
Ütőér
Márton László tárcái Csehy Zoltán tárcái Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcái
Versek
Oláh András versei Csillag Tamás verseiBalázs K. Attila verseiTurczi István versei
Prózák
Abafáy-Deák-Csillag novellái Nagyanyám kalandjaiSoltész Béla novellái Haász János: Üzenet
Kritikák
Sötét jóslat„Az ember mindig cifrázza magát”Csodák, tálalva - Molnár Vilmos könyvéről Versküllők és verssávok héthatárán
Esszék, tanulmányok
Arany János emlékkönyvi verseirőlNagy Gáspár autoreflexív beszédmódjaÚjraragasztott borítékok nyomábanProfán feltámadás, avagy heroikus újrakezdés
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA